Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Noutati

Ultimele noutati din industria tamplariei uPVC

Ce este condensul si cum scapam de el

Ce este condensul si cum scapam de el

La fel ca un pahar rece de limonadă într-o zi de vară, condensul are loc atunci când temperatura de pe o parte a paharului este drastic diferită față de temperatura de pe cealaltă parte a paharului. În timp ce condensul pe ferestre poate fi frustrant, creând o estetică neplăcută și estompând priveliștile de afară, de obicei nu este îngrijorător. Și vestea bună este că puteți minimiza sau preveni condensul pe ferestre cu câteva soluții ușoare.

Cauze comune ale condensului ferestrei

Deși ar putea părea o problemă, umezeala de pe ferestre nu indică neapărat o problemă. De fapt, condensul ferestrelor poate fi un semn că ferestrele tale formează o etanșare, reducând scurgerea de aer și păstrând umiditatea în interiorul casei tale.

De cele mai multe ori, umiditatea de pe ferestre este o chestiune de temperatură și umiditate. Când aerul este mai fierbinte și mai umed pe o parte a geamului, umezeala se adună pe geamurile ferestrelor.

În timpul iernii, se poate forma condens în interiorul ferestrelor, deoarece afară este rece și uscat, dar în interior este cald și umed. Vara, este invers. Este posibil să vedeți condens pe exteriorul ferestrelor dvs. dimineața de la rouă - așa cum se formează pe gazon. Dacă există umiditate în interiorul casei dvs., este probabil pentru că a devenit prea umed în interior. Acum, dacă nu puteți elimina cu ușurință condensul ferestrei ștergând geamul, umezeala se află între geamuri. Și acesta este un semn al unei probleme mai mari.

Cum să preveniți condensul pe ferestre

În interior, în exterior și între ele, fiecare tip de condens al ferestrei are un set diferit de soluții. Deci, primul pas este să vă dați seama de unde provine condensul. Odată ce ați identificat unde se află, încercați aceste sfaturi pentru a opri condensul pe ferestre.

Condens la interior

Când aveți condens în interiorul unei ferestre sau condens în cameră, este un semn că umiditatea din interiorul casei dvs. este mai mare decât cea din exterior. Umiditatea din interiorul casei tale poate fi afectată de o serie de lucruri, inclusiv de gătit, duș, plante de apartament și chiar de spălat rufe.

Un nivel de umiditate confortabil în interiorul unei case variază în funcție de clima și perioada anului. Prea jos și este posibil să observați deformarea lucrărilor din lemn sau acumularea de electricitate statică care vă va face să obțineți un mic „zap” atunci când treceți cu picioarele peste covor înainte de a atinge metalul. Prea mare și puteți risca infestarea cu acarieni, probleme de calitate a aerului și condens pe pereți, ferestre și alte suprafețe.

Potrivit Agenției Europene de Mediu (AEM), umiditatea relativă din casa dvs. ar trebui să fie întotdeauna sub 60%. În mod ideal, îl doriți undeva între 30 și 50 la sută. Este normal să fiți la capătul inferior al intervalului (sau puțin mai jos) în timpul lunilor de iarnă.

Prevenirea condensului la geam în interior

Oprirea condensului în interiorul ferestrelor începe cu măsurarea umidității relative. AEM recomandă să luați un higrometru - măsurător de umiditate mic și ieftin, pe care îl puteți găsi la magazinul local de amenajări interioare sau la comercianții cu amănuntul mari. Unele termostate de acasă, cum ar fi noile termostate inteligente, au încorporat un contor de umiditate. Odată ce știi cât de umed este în casa ta, poți lua măsuri pentru a reduce nivelul:

  • Tratamente pentru ferestre deschise. Condensul este mai probabil să apară atunci când draperiile sunt închise sau umbrele sunt trase în jos. Încercați să vă desenați tratamentele astfel încât căldura să nu fie prinsă pe geamul ferestrei.
  • Circulați aerul. În același mod în care o adiere blândă poate elimina umiditatea de afară, o oarecare circulație a aerului poate face minuni în interior. Puteți folosi ventilatoare de tavan în sensul acelor de ceasornic - chiar și în timpul iernii - pentru a muta aerul cald din partea de sus a camerei în jos.
  • Opriți umidificatorul. Dacă utilizați un umidificator - în camera copilului, pentru tratarea răcelilor sau ca parte a cuptoarelor moderne - opriți-l până când umiditatea relativă scade.
  • Asigurați o ventilație adecvată în casa dvs. Unele zone sunt mai predispuse la umezeală, cum ar fi bucătăria, baia și zona de spălătorie. Asigurați-vă că porniți ventilatoarele de evacuare atunci când gătiți și faceți duș. Asigurați-vă că ventilatoarele de evacuare și ventilația uscătorului de rufe din afara casei dvs. sunt în stare bună de funcționare. Dacă casa ta nu are ventilatoare de evacuare, încearcă să deschizi fereastra doar puțin timp, câteva minute, pentru a usca aerul.
  • Păstrați lemne de foc afară. Plantele aduc umiditate în aer - chiar dacă acea plantă este acum lemn de foc. Dacă aveți un șemineu cu lemne, depozitați lemnele de foc afară pentru a ajuta la controlul umidității.

Condens exterior geam

Condensul la exteriorul ferestrelor apare atunci când temperatura suprafeței exterioare a sticlei scade sub punctul de rouă al aerului. Acest tip de condens este mai probabil să apară atunci când nivelurile de umiditate din exterior sunt mai ridicate, cum ar fi primăvara, vara și toamna, când nopțile răcoroase urmează zilelor calde.

Condensul geamurilor exterioare are loc mai mult în lunile de vară, când zilele sunt mai calde și mai însorite. Este cauzată de trei condiții principale: umiditate ridicată în aer liber, vânt puțin sau deloc și cer senin de noapte.

Scaparea de condens la geam pe exterior

Deoarece este sezonier și legat de climă, condensul pe exteriorul ferestrelor este destul de comun. Nu indică probleme cu ferestrele sau umiditatea din interiorul casei. Poți pur și simplu să aștepți să iasă soarele și să usuci toată umezeala.

Dacă condensul de pe sticlă este deranjant, încercați să aplicați un hidrofug pe exteriorul ferestrelor. Substantele hidrofuge sunt folosite în mod obișnuit pe parbrizele mașinilor pentru a ajuta la îmbunătățirea vizibilității pe vreme ploioasă. Poate funcționa în același mod pentru a preveni condensul pe ferestrele casei.

Condens între geamurile ferestrelor

Umiditatea dintre geamurile ferestrelor nu este ceva ce poți controla. Dacă vedeți condens între bucățile de sticlă termoizolantă pe ferestrele cu geam dublu sau cu trei geamuri, este de fapt un indiciu al defecțiunii etanșării sticlei.

Performanța ferestrelor dvs. a fost compromisă, așa că va trebui înlocuit ceva. Contactați profesionistul local de ferestre Natema Plast pentru repararea condensului ferestrelor. Ei vor inspecta fereastra și vă vor spune dacă pot înlocui pur și simplu geamurile ferestrei sau dacă aveți nevoie de o înlocuire întreagă a ferestrei.

Când să vă faceți griji cu privire la umiditatea de pe ferestre

Dacă ferestrele îți transpiră, nu este mare lucru. Dar dacă nu abordați problemele umidității interioare, este posibil să aveți probleme mai târziu. Cel puțin, umiditatea poate duce la mirosuri de mucegai.

În cazuri mai grave, apa de pe ferestre se poate scurge până la rame și poate cauza formarea de vezicule, crăparea sau exfolierea vopselei, deformarea și deteriorarea apei. Și dacă aveți umezeală pe ferestre, s-ar putea să o aveți în altă parte în casă. În timp, acest lucru poate provoca deteriorarea izolației, poate lăsa pete pe pereți și tavan sau poate duce la daune structurale în casa dvs.

Lucrul important de reținut este că ferestrele dvs. încearcă să vă spună ceva: reduceți umiditatea interioară înainte ca aceasta să provoace probleme ascunse și costisitoare în altă parte.

Image
ADRESA
Str. Trandafirilor, Nr.10
Com. Valea Mare, Jud. Valcea
Email
contact(at)natema.ro
natemaplast(at)yahoo.com
Image
Telefon

+40 762 604 611
+40 791 199 888